《早辰 早晨》: 民權領袖劉易斯逝世

【民權領袖劉易斯逝世】

美國著名非裔民權領袖兼眾議員劉易斯( John Lewis )在美國時間上星期五病逝,終年80歲。他一生以愛、和平同非暴力的原則,推動美國的人權運動。美國政壇都紛紛悼念劉易斯的離世,包括前總統奧巴馬、民主黨眾議院議長佩洛西及前香港眾志創黨主席羅冠聰。

劉易斯曾經挑戰各州公共交通工具的種族隔離政策,其間他曾經多次被毆打或惡意拘捕,而要坐牢。在60年代,劉易斯聯同另一位黑人民權運動領袖馬丁路德金,組織「華盛頓大遊行」,成為美國史上最大型的人權政治集會。去年香港的反修例運動期間,劉易斯更拍片勉勵香港的示威者不要放棄及堅守信念。

Full live show:

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s